DE REIS

via masterskip.com

je hebt 5 verschillende reizen:

01: Oceaanreis van Noord-Spanje naar het Caribisch gebied

02: Cariben - Paramaribo reis, accent cultuur en maatschappij

03: Caribische ontdekkingsreis, accent economie

04: Jamaica - Cubareis, accent natuur

05: Oceaanreis van Cuba via Azoren naar Harlingen

 

Mij spreekt reis 04 het meeste aan. Je vliegt van Amsterdam naar Sint Maarten

Elke Caribische ontdekkingsreis duurt 5 weken. Je vaart ongeveer 1500 mijl; het is geheel afhankelijk van het weer en de wind welke route je vaart en welke eilanden je bezoekt. De eerste week een lang stuk zeilen, zodat je het schip en elkaar goed leert kennen. Daarna maak je een aantal kortere tochten waarbij je verschillende eilanden aandoet. Vervolgens weer een lange tocht want je vaart naar Jamaica en Cuba: twee heel bijzondere eilanden met een prachtige natuur. Je leert meer over het ontstaan van de eilanden en je ontdekt waarom elk eiland er een beetje anders uitziet. Deze reis staat in het teken van prachtige zeiltochten, het leren kennen van nieuwe culturen, verdieping van je kennis over het ontstaan van het Caribisch gebied én op expeditie naar tropische eilanden! Dat laatste betekent regelmatig uit je comfort zone stappen om zo je omgeving echt te ontdekken.

Naast ons basis Masterskip onderwijsprogramma, dat bèta georiënteerd is, ligt bij deze reis een inhoudelijk accent op natuur. De natuur ontdekken betekent dat je plekken wilt zien waar de mens zo min mogelijk heeft gehad. En die plekken zijn er nog in de wereld! Maar naast ongereptheid zul je ook helaas zien dat de mens bijna overal invloed op heeft. Hier zullen we het ook over gaan hebben aan boord. Er varen vier bèta docenten mee. Zij verzorgen samen de verdiepende lessen over de geofysische aspecten van de eilanden en de natuur in het Caribisch gebied.

Je vliegt terug vanaf Havana (José Martí International Airport).

 

WAAROM IS REIZEN GOED VOOR JE?

Als je op reis bent, wordt je vaak geconfronteerd met dingen die je thuis helemaal niet gewend bent. Want is het gek om de ochtend van verkiezingen te beginnen met een straatfeest georganiseerd door politieke partijen? Op Jamaica niet. Of dat mannen en vrouwen, jong en oud, vrolijk flirtend over straat gaan? Op Cuba niet.

Die verwondering, wanneer je opeens in aanraking komt met heel andere gebruiken, zorgen er vaak voor dat je ook kritischer gaat kijken naar wat je zelf als ‘normaal’ bestempelt. Soms is het verschil tussen wat je ervaart en wat je ‘normaal’ vindt zo groot, dat het bijna oncomfortabel is: het is zo anders dan je gewend bent, dat je even niet meer weet wat je ermee aan moet. Maar juist dit soort momenten maken (of houden) je brein soepel.

En al die ervaringen hebben invloed op wie jij bent als persoon. Wetenschappers zeggen dat je je meer identificeert met wat je hebt meegemaakt dan met wat je hebt. Je kunt jezelf natuurlijk ook uitdrukken in de kleding die je draagt of de spullen die je hebt, maar die staan veel verder bij je vandaan dan de ervaring die je hebt gehad. Maar ja, spullen blijven wel vaak langer bestaan dan bijvoorbeeld een reis, dus is het niet ‘duurzamer’ om juist spullen te kopen? Nee, toch niet, want nieuwe spullen verliezen in de ogen van de eigenaar relatief snel hun waarde. Je was eerst superblij met je nieuwe telefoon/broek/tas, maar na een tijdje ben je er aan gewend en is de nieuwigheid eraf. Terwijl reizen je niet alleen plezier geven tijdens de reis, maar ook achteraf. ‘Travel is the only thing you buy that makes you richer’.